checklist interieur

1 Schone lei

Bepaal welke ruimte je anders wilt gaan inrichten. Maak deze ruimte daadwerkelijk of op papier leeg, zodat je visueel met een schone lei kan beginnen. Teken de ruimte op papier. Zo zie je beter hoe de ruimte er uit ziet.  Je blijft anders toch veel hangen in hoe de ruimte op dit moment is ingedeeld. Een lege ruimte biedt meer mogelijkheden om uit je oude patroon te stappen en ‘ out of the box’  te denken.

lege plattegrond voor je interieur

2 Functie van de kamer

Bepaal welke functie je de ruimte wilt geven.  Of moet de kamer meerdere functies hebben? Gaat het om de woonkamer waar vooral gerelaxt wordt. Of moet er ook een plek komen om te werken? Is de badkamer alleen een ontspanningsruimte of moet deze gebruikt worden door vijf gezinsleden?

bovenaanzicht 2d plattegrond 04

3 Woonwensen

Wat zijn je wensen voor de ruimte?  Wil je meer opbergruimte creëren? Meer licht, een rustige plek om te lezen of te relaxen. Of juist een fijne flexibele werkplek, speelruimte voor de kinderen…..

4 Vaste kenmerken van de kamer

Waar moet je rekening mee houden bij de inrichting van de kamer? Bijvoorbeeld: Architectonische elementen (open haard, hoge plafonds, kamer en suite, schouwen). Lichtinval (veel of weinig). Dit heeft weer effect op de kleuren die je kan gebruiken of de raamdecoratie. Wat zijn de vaste elementen als deuren en ramen in de ruimte waar rekening mee moet worden gehouden?

5 Focuspunt

Creëer een focuspunt in je inrichting.

Zonder focuspunt kunnen meubels en accessoires als los zand in een ruimte staan. Bij een focuspunt kan je denken aan het aanbrengen van kleur of behang op een muur of een groepering van foto’s/posters aan de wand of accessoires bij elkaar.

Is er een schouw/open haard aanwezig, een nis of een steunpilaar dan kan dit een eerste aanzet zijn tot het maken van een focuspunt.

focuspunt in je interieur
afbakening in je interieur

6 Afbakening

Zorg voor afbakening van verschillende functies in een ruimte door gebruik te maken van kleden, kleuren op de wand of door de opstelling van meubilair. Bijvoorbeeld een vloerkleed bij het zitgedeelte in een kamer trekt de meubels bij elkaar en zorgt voor visuele afbakening van het zitgedeelte.

7 Creëer spanning

Door gebruik te maken van verschillende materialen creëer je spanning in je interieur. Denk aan verven in glanstinten en mat. Of in materialen als kleden, kussens, plaids in verschillende structuren.

Zoek een contrast met de meubels en de omgeving: een ruwe bakstenenmuur met een luxe kroonluchter.

Soms komt de stijl van je interieur sterker over wanneer er een meubelstuk afwijkt van deze stijl of kleur. Het brengt ook wat luchtigheid in een interieur. Bijvoorbeeld in een design inrichting een oud stoeltje. In een wit brocante achtig interieur een stoere ijzeren lockerkast.

contrast in je interieur
kleurenpalet interieur

8 Kies kleur

Kies een kleurenpallet waarbij je zelf het prettigst bij voelt en wat past bij de functie van de ruimte (ontspanning, relaxen, werken).

Kleur kan ook verbanden leggen tussen voorwerpen die qua vorm, stijl of functie niet bij elkaar passen.

Zoek binnen een kleur naar de verschillende nuances en zet daarbij een pittige accentkleur om meer spanning aan te brengen in de inrichting. Teveel elementen van dezelfde kleurenlijn kan ook voor een minder uitgesproken effect zorgen.

eethoek

9 Maak een statement

In hoge ruimten denk aan grote meubelstukken, hoge spiegels en planten.

Is de zitplek in een ruimte het belangrijkste leg daar de focus op.

Gaat het vooral om de tafel in de ruimte waar alles omheen gebeurt? (eten, zitten, huiswerk maken, werken) Zorg dat daar dan het accent komt te liggen.

10 Flexibiliteit

Zorg dat de indeling ook ruimte laat voor een flexibele opstelling van de meubels. Dit maak het geheel niet al te statig en vast. Denk aan een stoel die je makkelijk bij het zitgedeelte kan trekken. Of twee kleinere eettafels waar overdag aan gewerkt kan worden en ’s avonds een grote eettafel kan worden. Bijzettafels die gegroepeerd kunnen worden of verdeeld over de ruimte.

Met deze tips kan jij zelf aan de slag met een mooie make-over van je interieur. 

Wil je toch graag advies aan huis

Maak een afspraak via villameliefste@gmail.com of 06 52868577

Scroll naar top

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.