licht tips voor thuis

Nu het winter wordt en het sneller en langer donker is, merken we in ons huis of we voldoende licht hebben.

Vaak krijg ik in de wintermaanden de vraag om een nieuw lichtplan te maken voor een bestaande situatie. In deze blog twee handige licht tips voor thuis. Hiermee kan je snel de verlichting verbeteren! 

lichtplan nieuwbouw woning

Voor een nieuw te bouwen huis is het belangrijk om vroegtijdig de lichtpunten aan te geven in de bouwtekening. Vaak staan er al een aantal standaardpunten ingetekend maar deze zijn niet gericht op jouw woonsituatie en op de indeling van de ruimte. 

Dit zijn echter basis lichtpunten en vaak onvoldoende om de volledige ruimte goed van licht te voorzien.

Let hier goed op want anders erger jij je straks aan het centrale lichtpunt in het plafond wat juist niet in je zithoek zit maar net daarbuiten valt. Of heb jij straks te donkere ruimtes in je huis. Naderhand de verlichting aanpassen is een stuk beperkter, duurder en ben je minder flexibel in je mogelijkheden!

Lees voor meer tips over het maken van een lichtplan voor een nieuwbouwwoning deze blog

verlichting bestaande situatie

Wanneer je merkt dat de verlichting in je woonsituatie niet optimaal is geef ik vaak als eerste tip om eens te kijken naar de lichtverdeling in de ruimte. 

Zie de woonkamer van jou huis (of een andere ruimte waar het om gaat) als een grote bak. Deze bak kan je verdelen in drie zones. De plafondzone, de middenzone en de grondzone. 

licht tips voor thuis tip 1 lichtzones

Teken eens op een A4tje de lampen die je nu hebt in de juiste zone. Heb je plafondspots, een rail of een hanglamp? Deze vallen in de plafondzone.

Heb je leeslampen of een wandlamp hangen aan de muur? Teken deze in de middenzone.

De vloerlampen, lampen op de grond of een tafellamp op een laag dressoir komen in de grondzone.

Wanneer je dit ingetekend hebt, zie je vaak al waar het probleem zit. Er ontbreekt licht aan het plafond, of alle lampen zitten in de middenzone of je hebt bijna geen vloerlampen staan.

licht tips voor thuis tip 2 type licht

Wanneer je de lichtpunten hebt ingetekend, kijk eens naar de type lampen die je hebt staan in je interieur. Is de lamp bij de bank wel geschikt om te gebruiken als leeslamp of is het door de kap (het armatuur) meer geschikt als sfeerlamp in een hoek van de ruimte?

Is de sfeerlamp wel een fijne sfeerlamp of is de kap zo dicht dat er alleen maar licht naar boven of onder schijnt en niet rondom zoals je graag wilt?

Misschien heb je veel transparante glazen lampen in je interieur waar je de lichtbol (vaak warm gelig/oranje) ziet zitten. Deze lampen zorgen voor harde contrasten licht-donker in je interieur en dat is niet prettig aan je ogen. Ook de type lichtbron zorgt ervoor dat het de kleuren in je interieur niet goed weergeeft maar alles eenzelfde tint krijgt.

Met deze twee tips kan je de eerste stappen zetten om je licht in je interieur te verbeteren.

lichtplan op maat

Kom je er niet uit of wil je graag het lichtplan aanpassen voor een verbouwing of een lichtplan laten maken voor je nieuwe huis? Plan dan een afspraak in. De intake is gratis. Aan de hand van de intake kan ik een offerte op maat maken.

Voor een totaal lichtplan vraag ik een investering van rond de €1500 incl btw (afhankelijk van het aantal m2). Hierbij is inbegrepen een lichtplan op maat met sfeerimpressies, maatvoering en schakelplan (zo kan de installateur het lichtplan zo uitvoeren) en een offerte voor de gekozen armaturen bij een leverancier waar ik mee werk.

Plan een afspraak in via hallo@concept04.nl of via mijn contactformulier

interieurontwerp

Deze visual is gemaakt voor een opdrachtgever die een nieuw huis laat bouwen. Hier zijn opbouw plafondspots toegepast van Wever Ducre

In de keuken is een zwarte rail met spots en hangarmatuur gebruikt. De zwarte rail zorgt voor een mooi grafisch accent passend bij de keuken. Met de rail en de verschillende armaturen aan de rail is de verlichting flexibel aan te passen. 

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.