Een goed lichtplan en een juiste interieurindeling zijn met elkaar verbonden. Hoe jij wilt leven in je huis, waar welke woonfunctie komt is van invloed op het lichtplan voor je nieuwbouwhuis. Hiervoor moet je de juiste positie bepalen van de lichtpunten.
Je wilt natuurlijk graag boven de eettafel een mooie eyecatcher van een lamp en niet net ernaast. Waar je veel gaat zitten met een laptop moet er voldoende oplaadpunten aanwezig zijn. Belangrijk voor het bepalen van het lichtplan is een goede indeling van de ruimte. Maak dus een indelingsplan.
Is er dan geen mogelijkheid om later de verlichting aan te passen?
Natuurlijk kan je altijd later je verlichting aanpassen. Maar dat kan dan alleen met het plaatsen van een railsysteem waar je plafondspots in plaatst of werken met lange lichtsnoeren van een lamp. Door de betonnen plafonds in de nieuwbouwwoning waar de leidingen al in het plafond zijn verwerkt, kan je niet zomaar een lichtpunt infrezen naderhand. Het beste is om vooraf de lichtpunten aan te geven in de plattegrond.
Het verlagen van je plafond is ook een optie voor het aanpassen van je verlichting. Het plafond verlaag je dan met 5-10 cm. Is de ruimte er om het plafond 10 cm lager te plaatsen dan kan je inbouwspots plaatsen. Is 3-5 cm maximaal haalbaar dan werk je met opbouwspots. Hierdoor kan je na de oplevering van je woning de lichtpunten en de spots plaatsen waar je wilt.
Check wel goed van te voren of het verlagen van een plafond haalbaar is met de hoogte van de raamkozijnen. Zeker in nieuwe woningen zie je steeds vaker dat de ramen tot aan het plafond lopen. Dan is er weinig speling voor het aanbrengen van een verlaagd plafond en komt deze deels voor het raam uit.
Hieronder zie je twee voorbeelden van het aanpassen van de verlichting naderhand. Links is er gewerkt met lichtsnoeren langs het plafond. Op de rechterfoto zie je een plafondrail met lichtspots en hanglamp om in de zithoek meer licht te krijgen.