Verbouwen of verhuizen

Je zal het vast erg druk hebben als interieurontwerper nu iedereen aan het verbouwen is?

Een veelgestelde vraag aan mij als interieurontwerper. En ja ik krijg veel vragen van mensen die graag advies willen voor de verbouwing van hun woning. De waarde van de woningen zijn erg gestegen. Je kan nu tot 4 meter vergunningsvrij uitbouwen. Dus de keuze is snel gemaakt om te gaan verbouwen. Of toch niet?

Uit mijn ervaringen met de gesprekken die ik heb met klanten komen een aantal aandachtspunten vaak naar boven. Deze wil ik graag met je delen.  Doe er je voordeel mee in het maken van jou afgewogen keuze voor verbouwen of verhuizen.

verbouwen of verhuizen

verbouwen

Heb je plannen om te gaan verbouwen? Zet dan een aantal punten voor jezelf goed op een rij.

Wat wil je dat verbouwen voor jou oplevert? Wil je meer ruimte om te wonen? Wil je het wooncomfort verbeteren? Je huis verduurzamen?

Zijn de wensen die je hebt goed te realiseren met een verbouwing van je woning? Een afweging die je voor jezelf kan maken bij deze stap is nagaan of je voorkeur is om te blijven wonen waar je woont. Vind je de plek waar je huis staat fijn, is de buurt prettig en zijn er voorzieningen als school, werk, winkels etc. in de buurt. Dat zijn punten die mee kunnen tellen voor jou om te kiezen om te blijven waar je woont en je woning te verbeteren.  

Zoals op de foto hierboven uit één van mijn interieurprojecten. Deze klanten kozen ervoor om te gaan verbouwen. De locatie van het huis en de heerlijke tuin waren voor hun bepalend om te kiezen voor verbouwen. Er kwam een grote aanbouw aan de woning waardoor er een grote leefkeuken met riante eethoek kon worden gerealiseerd. Hun huidige ergenis van een te kleine keuken die ook verouderd was, werd hiermee opgelost.

lichtplan nieuwbouwhuis
maatwerk kast

verbouwkosten

Een ander belangrijk aandachtspunt om mee te nemen of je gaat verbouwen of verhuizen is om een reëel beeld te krijgen van de kosten van de verbouwing. 

Verbouwen is kostbaar. De prijzen van de materialen zijn dit jaar enorm gestegen en blijven nog even doorstijgen. Verdiep je van te voren goed in de verschillende kostenposten. Vaak combineer ik een kennismakingsgesprek ook met het bespreken van het kostenplaatje voor verbouwen. Je huurt een expert in om een interieurontwerp te maken wat het beste uit je woning haalt. Tegelijkertijd bepalen we in grote lijnen wat de kosten zijn van de verschillende interieur onderdelen. Denk aan kostenposten als de vloerafwerking, de raambekleding, het lichtplan verbeteren, maatwerk meubels. Dan komt het losse interieur met meubels, accessoires eigenlijk pas als laatste onderdeel aan bod. 

Het geeft de klant rust en realiteitsbesef als hij weet wat de kosten van een verbouwing zijn. Soms kan dit overzicht ervoor zorgen dat de klant zijn voorkeur uiteindelijk toch uit gaat naar verhuizen.

hoofd koel houden

De vraag naar verbouwen is enorm. We zien allemaal prachtige interieurbeelden voorbij komen op Instagram, Pinterest en in de woonbladen. Het liefst willen we de verbouwing nu realiseren. De realiteit is dat veel aannemers pas over 8-12 maanden tijd hebben. Materialen zijn niet altijd goed op voorraad. De prijzen van materialen stijgen nog steeds waardoor een goede offerte aanvragen bij de aannemer erg lang duurt en waarbij je serieus rekening moet houden met uiteindelijk hogere materiaalkosten dan eerst gepland stond. 

Vaak raadt ik mijn klanten aan om het hoofd koel te houden en de lange aanlooptijd te gebruiken voor een goede voorbereiding van je verbouwing.

Weet je wat je kan financieren qua kosten voor een verbouwing? Dan nemen we dat als uitgangspunt en ga ik samen met de klant zitten om de verschillende kostenposten in kaart te brengen. 

Wat zijn de belangrijkste prioriteiten van de verbouwing? Wat zijn mooie extra opties als dat financieel haalbaar is? Zoals hieronder op de foto is in dit verbouwingsproject gekozen voor een gashaard als roomdivider. Dat vonden zij een belangrijk punt in hun interieur. 

verbouwing woning

ieder zijn vak

Ieder zijn vak en specialisme zeg ik altijd. Maatwerkmeubels, een aannemer, een interieurontwerper. Hun specialisatie is het werk wat zij doen. Hierin hebben zij veel ervaring, zij hebben een breed netwerk en kunnen jouw goed adviseren. 

Soms ben ik verbaasd over de hoogte van het verbouwingsbudget en het af laten ketsen van het inhuren van een expert op een aantal duizend euro. Er wordt dan gekozen om uiteindelijk het zelf te gaan doen in de hoop daarmee geld te besparen. 

Terwijl de ervaring is dat het inhuren van een expert jouw juist geld bespaart, naast veel tijd en stress. De ervaringen en tips van mensen die hun huis al hebben verbouwd, heb ik een e-book geschreven met daarin 8 tips die je helpen bij het verbouwen van je woning. 

verbouwen of verhuizen
keukendetails

verbouwen of verhuizen?

Wil jij weten wat voor jouw situatie de beste optie is? Heb je plannen om je huis te gaan verbouwen of wil je een nieuw huis kopen? 

Vraag vrijblijvend een kennismaking aan. In het gesprek bespreken we de woonwensen en kijken we ook naar het financiële plaatje. Zodat jij een goede overweging kan maken voor het verbouwen van je huis of het zoeken naar een nieuwe woning.

fotocrediets foto 1,2,3, 5 en 6 Chiela en foto 4 Johan Vis

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.